Zločini nad djecom i maloljetnicima u Prijedoru od 1992. do 1994. godine

  • Jasmin Medić Institut za historiju, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ključne riječi: Prijedor; zločini; djeca; maloljetnici; Vojska Srpske Republike Bosne i Hercegovine; policija

Sažetak

Da bi zauzele kompletno područje općine Prijedor, srpske vojne i policijske snage napale su dijelove u kojima su Bošnjaci ili Hrvati bili većinsko stanovništvo. Tako je 24. svibnja 1992. napadnut Kozarac i njegova okolica, a ubrzo nakon toga područje Ljubije. Od 24. do 26. svibnja 1992. srpske su vlasti formirale logore Omarska, Keraterm, Trnopolje i nekoliko drugih mjesta zatočenja. Onamo su dovedeni i potom zatočeni Bošnjaci i Hrvati s područja grada i općine Prijedor. Zauzimanje općine završeno je u drugoj polovini srpnja 1992., kada su napadnuta bošnjačka i hrvatska sela na lijevoj obali Sane. Prema do sada prikupljenim podacima, na području općine Prijedor ubijeno je 3173 Bošnjaka i Hrvata.

U svim spomenutim zločinima žrtve su bila i djeca i maloljetnici, ubijeni isključivo zbog svoje nacionalne ili vjerske pripadnosti. Pored toga bili su žrtve zatočenja, progona i drugih oblika zločina. U radu ćemo se fokusirati na ubojstva 102 djece i maloljetnika pozivajući se na evidencije o nestalim i ekshumiranim osobama. Datum njihova nestanka evidentiran je na osnovi prijave članova obitelji, što ne mora nužno značiti da su toga dana ubijeni. Pronalazak njihovih posmrtnih ostataka tijekom ekshumacija i činjenica da su ta tijela, ali i ona koja još uvijek nisu ekshumirana, evidentirana u bazi Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) dokazi su ubojstava djece i maloljetnika.

Objavljeno
2019-06-03
Kako citirati
Medić, J. (2019). Zločini nad djecom i maloljetnicima u Prijedoru od 1992. do 1994. godine. Časopis Za Suvremenu Povijest, 51(2). https://doi.org/10.22586/csp.v51i2.8926