GAMBLING HABITS AMONG VIDEO GAME PLAYERS

Autor(i)

  • Zoran Zoričić KBC Sestre milosrdnice, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska
  • Valentina Novak Sveučilište Sjever, 42 000 Varaždin, Republika Hrvatska
  • Mirna Mikulčić KBC Sestre milosrdnice, 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska
  • Josip Šimić Sveučilište u Mostaru, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Ključne riječi:

igre na sreću, problematično kockanje, igrači videoigara

Sažetak

Uvod: Kockanje je legalna i društveno prihvaćena zabavna aktivnost koja se može progredirati u ozbiljan javnozdravstveni problem. Prevalencija kockanja je veća kod muškaraca mlađe životne dobi i nižeg ekonomskog statusa i starijih razvedenih muškaraca. Postoji velik broj sličnosti između igranja videoigara i kockanja koje industrija potiče uvodeći elemente kockanja u videoigre i elemente videoigara u kockanje, no unatoč sličnostima, kod problematične upotrebe govorimo o dva zasebna bihevioralna poremećaja.
Metode i sudionici: Istraživanje je provedeno na namjernom prosudbenom uzorku adolescenta i mlađih odraslih osobama koji igraju videoigre. Korišten je upitnik s pitanjima sociodemografskih obilježja, navika igranja videoigara i kockanja i SOGS-RA za procjenu rizičnosti kockanja.
Rezultati: Većina sudionika kocka vrlo rijetko ili uopće ne kocka, no 5,1% sudionika kocka svaki dan. Gotovi svi igraju više vrsta igara na sreću, a prednjače lutrijske igre, sportska kladionica i igre na elektronskim aparatima. Izraženi problemi s kockanjem su prepoznati kod 28,3% sudionika istraživanja.
Rasprava: Životna prevalencija kockanja u ovom istraživanju je slična rezultatima drugih istraživanja među igračima videoigara iako nisu rezultati svih istraživanja na tom području homogeni. Uspoređujući rezultate kockanja među igračima videoigara i u općoj populaciji, prevalencija kockanja među igračima je znatno viša nego u općoj populaciji.
Zaključak: Adolescenti i mlađi odrasli igrači videoigara igraju više igara na sreću, preferirajući kockarske igre koje imaju veći adiktivni potencijal. S obzirom na dob, laku dostupnost i teško prepoznavanje razvoja problematičnog kockanja, važno je usmjeriti preventivne aktivnosti na što mlađu dobnu skupinu.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-02-13

Kako citirati

Zoričić, Z., Novak, V., Mikulčić, M., & Šimić, J. (2024). GAMBLING HABITS AMONG VIDEO GAME PLAYERS. Zdravstveni Glasnik, 9(2), 10–27. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/29524

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad