UČINKOVITOST MANUALNE TERAPIJE I ULTRAZVUKA KOD SMANJENJA KALCIFIKATA U RAMENU

Autor(i)

  • Darko Bilić Rehabilitacijski centar „Život”, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Antonija Hrkać Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Jozo Marković Rehabilitacijski centar „Život”, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Ključne riječi:

kalcifikat u ramenu, manualna terapija, UZV terapija

Sažetak

Uvod: Kalcifikat u ramenu, poznat i kao kalcificirajuća tendinopatija, česti je uzrok boli u ramenu i najčešće se javlja između 30. i 50. godine života te je približno dvostruko češća kod žena nego kod muškaraca. Patogeneza bolesti nije poznata i bolest ima cikličku prirodu.
Cilj: Istražiti i procijeniti utjecaj ultrazvuka i manualne terapije na smanjenje kalcifikata u ramenu.
Materijali i metode: U ovo istraživanje provedeno u Rehabilitacijskom centru "Život" u Mostaru tijekom svibnja do srpnja 2023. godine., sudjelovalo je 30 ispitanika. Statistička analiza, korištenjem Microsoft Excela 2010 i IBM SPSS-a 23.0, obuhvatila je deskriptivnu i inferencijalnu statistiku, otkrivajući značajne uvide u perspektive ispitanika i formirajući temelj za sveobuhvatnu raspravu.
Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali statistički značajno smanjenje intenziteta boli nakon terapije, kako kod muškaraca tako i kod žena. Također, veličina kalcifikata znatno se smanjila, a opseg pokreta u ramenu poboljšao. Analiza demografskih čimbenika otkrila je razlike između ženskih i muških sudionika te je istaknuto brzo traženje terapije nakon pojave boli.
Zaključak: Obećavajuća je učinkovitost kombinacije ultrazvuka i manualne terapije u liječenju kalcifikata u ramenu, postavljajući temelje za daljnja istraživanja i prilagođenu kliničku praksu.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-05-31

Kako citirati

Bilić, D., Hrkać, A., & Marković, J. (2024). UČINKOVITOST MANUALNE TERAPIJE I ULTRAZVUKA KOD SMANJENJA KALCIFIKATA U RAMENU. Zdravstveni Glasnik, 10(1), 54–67. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/31333

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad

Najčitaniji članci istog autora/istih autora