ANALIZA KVALITETE ZDRAVSTVENE SKRBI: JAVNE KLINIKE I PRIVATNI REHABILITACIJSKI CENTRI IZ PERSPECTIVE PACIJENATA

Autor(i)

  • Darko Bilić Rehabilitacijski centar „Život”, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Antonija Hrkać Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Jure Mandić Rehabilitacijski centar „Život”, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Ključne riječi:

analiza kvalitete zdravstvene skrbi, javne klinike, privatni rehabilitacijski centri, perspektiva pacijenata

Sažetak

Uvod: Kontinuirana analiza kvalitete zdravstvene skrbi ključna je kako bi se osiguralo optimalno zdravstveno iskustvo za pacijente. U ovom istraživanju fokusiramo se na usporedbu kvalitete pružene skrbi između javnih klinika i privatnih rehabilitacijskih centara, uzimajući u obzir perspektivu pacijenata.
Cilj: Istražiti i procijeniti kvalitetu zdravstvene skrbi u javnim klinikama i privatnim rehabilitacijskim centrima s fokusom na iskustva pacijenata. Analizirajući njihove stavove i iskustva identificirale su se ključne razlike i sličnosti u pružanju skrbi između ove dvije vrste ustanova.
Materijali i metode: U ovoj presječnoj studiji provedenoj u veljači 2023. godine, 125 sudionika anketirano je putem online Google Obrazaca radi prikupljanja sociodemografskih podataka i istraživanja percepcija fizioterapije. Statistička analiza, korištenjem Microsoft Excela 2007 i IBM SPSS-a 23.0, obuhvatila je deskriptivnu i inferencijalnu statistiku, otkrivajući značajne uvide u perspektive ispitanika i formirajući temelj za sveobuhvatnu raspravu.
Rezultati: Rezultati istraživanja ukazuju na veće zadovoljstvo skrbi pružene u privatnim centrima u usporedbi s javnim ustanovama, dok se istodobno ističe problem organizacije sustava u javnom sektoru. Rezultati ukazuju na to kako se oba tipa ustanova ističu u određenim područjima, dok su druga područja identificirana kao potencijalna područja za unaprjeđenje.
Zaključak: Na temelju analize stavova pacijenata, zaključujemo da javne klinike i privatni rehabilitacijski centri igraju ključnu ulogu u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi. Dok su javne klinike naglasile svoju ulogu u pristupačnosti i sveobuhvatnoj skrbi, privatni rehabilitacijski centri su se istaknuli po personaliziranom pristupu, brzini zaprimanja pacijenata i primjeni manualne tehnike.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-05-31

Kako citirati

Bilić, D., Hrkać, A., & Mandić, J. (2024). ANALIZA KVALITETE ZDRAVSTVENE SKRBI: JAVNE KLINIKE I PRIVATNI REHABILITACIJSKI CENTRI IZ PERSPECTIVE PACIJENATA. Zdravstveni Glasnik, 10(1), 153–163. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/31343

Najčitaniji članci istog autora/istih autora