EPIDEMIOLOŠKA ANALIZA MORTALITETETA OD GRIPE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Autor(i)

  • Lana Čabraja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska
  • Martina Zajec Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska
  • Sanja Marušić Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska
  • Marko Krpan Klinički zavod za radiologiju, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Ključne riječi:

gripa, smrtnost, epidemiologija, cijepljenje, Republika Hrvatska, prevencija

Sažetak

Uvod: Influenza ili gripa je akutna zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana jednim od virusa gripe A, B ili C koja se neizostavno pojavljuje svake godine u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem unutar populacije. Veći broj smrtnosti pojavljuje se u mjesecima kada traje epidemija i povezuje se s povećanim brojem upala pluća, pogotovo u starijih ljudi Cilj istraživanja: Analizirati mortalitet od gripe u Republici Hrvatskoj i razmotriti povezanost mortaliteta s cijepnim statusom.
Materijali i metode: Provedena je retrospektivna presječna epidemiološka studija između siječnja i travnja 2024. godine. Analizirani su podaci umrlih od gripe od 01.01.2014. do 31.12.2023. godine u Republici Hrvatskoj prikupljeni na Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Rezultati: U promatranom razdoblju u Republici Hrvatskoj od gripe oboljelo je 65 321 osoba, od toga 227 prijava su imale smrtni ishod uzrokovan infekcijom gripe. Među preminulima 70 % prevladavaju osobe u dobi od 65 godina i starije, a 20 % osobe u dobi od 30 do 65 godina života. U prosjeku više je muških osoba umrlo te 63 % ispitanika nije bilo cijepljeno, kod 32 % ispitanika nije bio poznat cijepni status, a njih 5% je bilo cijepljeno protiv gripe.
Zaključak: U svim sezonama gripe najveći broj smrtnih ishoda bilježimo u osoba u dobi od 65 godina i starije. Većina preminulih osoba nije bila cijepljena protiv gripe.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-05-31

Kako citirati

Čabraja, L., Zajec, M., Marušić, S., & Krpan, M. (2024). EPIDEMIOLOŠKA ANALIZA MORTALITETETA OD GRIPE U REPUBLICI HRVATSKOJ. Zdravstveni Glasnik, 10(1), 164–175. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/31344