Mogućnosti proizvodnje hrane — prijeteći problemi i nužni koraci

Autor(i)

  • Predrag Haramija Zagrebačka škola ekonomije i managmenta, Zagreb, Hrvatska
  • Emil Heršak Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
  • Đuro Njavro Zagrebačka škola ekonomije i managmenta, Zagreb, Hrvatska

Ključne riječi:

stanovništvo, proizvodnja hrane, obradive površine, Malthusova teorija

Sažetak

Istražujući mogućnosti proizvodnje hrane u svijetu i Republici Hrvatskoj, autori se usmjeruju na stanje temeljnoga resursa za proizvodnju hrane — obradiva tla. Dobivene podatke potom uspoređuju s demografskim pokazateljima. Dolazi se do spoznaje da će, iako je dosad proizvodnja hrane uspješno pratila porast stanovništva, ne promijeni li se ponašanje ljudi, u skoroj budućnosti glad postati sve raširenija. Naime, obradiva tla u svijetu sve je manje i bez značajnoga iskoraka znanosti te zaštite obradiva tla od devastacije, ne može se očekivati porast proizvodnje hrane. Najavljivano iscrpljivanje naftnih izvora (a nafta je temelj moderne poljoprivrede) također otežava situaciju. Neke od posljedica već su vidljive, poput porasta cijena hrane i fenomena grabeži za zemljom. Njima su najviše pogođeni najsiromašniji. To je sve važnije ekonomsko i etičko pitanje. U članku se autori osvrću i na teoriju T. R. Malthusa te završno pokušavaju ukazati na moralno ispravne odgovore.

##submission.downloads##

Objavljeno

2021-02-03