Skoči na glavni sadržaj

Vijest

Neki elementi proizvodnje i organizacije mljekarske industrije u Nizozemskoj

Zaharije Milanović ; Institut za prehrambenu industriju, Novi Sad


Puni tekst: hrvatski pdf 411 Kb

str. 61-64

preuzimanja: 437

citiraj


Sažetak

Mljekarska industrija Nizozemske koja se već nekoliko stoljeća nalazi u stalnom prosperitetu određena je nekim osnovnim karakteristikama: a) proizvodnja mlijeka je osnova industrije, a proizvođač osnovni faktor svakog udruživanja i u preradi mlijeka; b) prirodni uvjeti su još od najranijeg vremena opredjeljivali mljekarstvo na izvoz; c) sistem pripreme kadrova, koji je potpuno prilagođen potrebama industrije, kako u praktičnom tako i u naučnom pogledu; d) razvijena kooperativnost koja je omogućila visoku podjelu i racionalizaciju rada i u uvjetima sitnog posjeda, i e) sistem regulativnih mjera koje su prepreka za bilo kakvo rješavanje problema na račun drugog i u isto vrijeme predstavljaju veliki stimulans za stalne napore na usavršavanju metoda rada i proizvodnje.

Ključne riječi

mljekarska industrija; Nizozemska

Hrčak ID:

67648

URI

https://hrcak.srce.hr/67648

Datum izdavanja:

2.3.1968.

Posjeta: 1.099 *