Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Citotoksičnost, inhibicija agregacije trombocita i antioksidativna aktivnost ekstrakata biljke Curcuma amada Roxb.

Rudragoud S. Policegoudra ; Defence Research Laboratory, 784001 Tezpur, Assam, India
Raghu H. Chandrashekhar ; Manipal College of Pharmaceutical Sciences, Manipal University, 576104 Manipal, Karnataka, India
Somaradhya M. Aradhya ; Central Food Technological Research Institute, 570020 Mysore, Karnataka, India
Lokendra Singh ; Defence Research Laboratory, 784001 Tezpur, Assam, India


Puni tekst: engleski pdf 139 Kb

str. 162-168

preuzimanja: 2.253

citiraj


Sažetak

Curcuma amada Roxb. jedinstveni je začin jer morfološki nalikuje đumbiru, a po okusu je sličan mangu. Provedena je sekvencijska ekstrakcija praha dobivenog od rizoma te biljke pomoću heksana, kloroforma, etilnog acetata, acetona, metanola i vode. Udjel fenola bio je najveći u ekstraktu dobivenom pomoću metanola, zatim acetona i etilnog acetata, a najmanji u vodenom ekstraktu. Ekstrakt dobiven pomoću kloroforma imao je najveću sposobnost inhibicije peroksidacije lipida i keliranja metala, a onaj dobiven pomoću etilnog acetata najbolje svojstvo uklanjanja DPPH i superoksidnih radikala. Ekstrakti biljke Curcuma amada Roxb. imali su i sposobnost inhibicije agregacije trombocita te citotoksična svojstva.

Ključne riječi

Curcuma amada; začin; antioksidativna aktivnost; fenolni spojevi; inhibicija agregacije trombocita; citotoksičnost

Hrčak ID:

69446

URI

https://hrcak.srce.hr/69446

Datum izdavanja:

15.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.046 *