Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fenolnih spojeva, ekstrahiranih iz pet vrsta biljaka roda Hypericum

Mumtaz Ali ; Department of Chemistry, University of Malakand, Chakdara, Dir, Pakistan
Mohammad Arfan ; Institute of Chemical Sciences University of Peshawar, Peshawar-25120, Pakistan
Habib Ahmad ; Department of Botany, Hazara University, Mansehra, Pakistan
Khair Zaman ; Institute of Chemical Sciences University of Peshawar, Peshawar-25120, Pakistan
Farhatullah Khan ; Department of Biological Sciences, Quaid-e-Azam University, Islamabad, Pakistan
Ryszard Amarowicz ; Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, 10-747 Olsztyn, Poland


Puni tekst: engleski pdf 129 Kb

str. 205-213

preuzimanja: 868

citiraj


Sažetak

Fenolni su spojevi izdvojeni pomoću etanola iz pet vrsta roda Hypericum (H. perforatum, H. oblongifolium, H. monogynum, H. choisianum i H. dyeri Redher). Sirovi je ekstrakt (frakcija 1) razdvojen ponovnom ekstrakcijom na: vodu (frakcija 2), etilni acetat (frakcija 3) i aceton (frakcija 4). Preostali je talog označen kao frakcija 5. Udio ukupnih fenola u frakcijama bio je od 21 mg/g (preračunato na galnu kiselinu) u frakciji 5 izdvojene iz H. dyeri do 100 mg/g (preračunato na galnu kiselinu) u frakciji 5 izdvojene iz H. choisianum. Dobiveni su fenolni spojevi imali antioksidativna i antiradikalna svojstva, što je ustanovljeno ispitivanjem njihove sposobnosti uklanjanja DPPH radikala, spektrofotometrijom uz dodatak amonijeva molibdata i utvrđivanjem reducirajuće snage esktrakata. Najjači antiradikalni učinak imala je frakcija 3 iz H. choisianum (EC50=11,2 μg/mL), a najslabiji frakcija 5 iz H. dyeri (EC50=139,2 μg/mL). Frakcije 1 i 5 iz H. dyeri učinkovito su suzbile rast bakterije Escherichia coli, a frakcije 3 i 5 iz H. perforatum djelovale su na bakterije Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa. Frakcije 1-4 iz H. perforatum imale su najjači antifungalni učinak na Helminthosporium maydis.

Ključne riječi

Hypericum spp.; fenolni spojevi; antioksidativna aktivnost; antimikrobna aktivnost

Hrčak ID:

69464

URI

https://hrcak.srce.hr/69464

Datum izdavanja:

15.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.750 *