Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Utjecaj reakcijskih parametara na imobilizaciju enzima adsorpcijom i unakrsnim vezivanjem

Dániel Radva ; Department of Applied Chemistry, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Villányi út 29, HU-1118 Budapest, Hungary
János Spanyol ; Department of Applied Chemistry, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Villányi út 29, HU-1118 Budapest, Hungary
Judit Kosáry ; Department of Applied Chemistry, Faculty of Food Science, Corvinus University of Budapest, Villányi út 29, HU-1118 Budapest, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 88 Kb

str. 257-262

preuzimanja: 1.731

citiraj


Sažetak

Imobilizacija enzima adsorpcijom ili adsorpcijom s unakrsnim vezivanjem utječe na njegovu aktivnost, koja se može izmjeriti desorpcijom i/ili inaktivacijom enzima. Promjena je aktivnosti vjerojatno posljedica slabih veza između enzima i podloge. Da bi se istražile jakost i snaga tih veza, razvijena je brza i učinkovita metoda kojom je ispitana kinetika desorpcije i/ili inaktivacije, te utjecaj reakcijskih parametara na imobilizaciju. Uspješnost je metode provjerena optimiranjem parametara imobilizacije β-glukozidaze adsorpcijom i unakrsnim vezivanjem s glutaraldehidom na anionskom izmjenjivaču Amberlite IRA 900. Odabrane su ove vrijednosti: koncentracija acetatnog pufera (pH=5,5) od 0,1 M, omjer nosača i enzima od 10:1, vrijeme imobilizacije od 1 min i koncentracija glutaraldehida od 0,25 m/V. Pritom je aktivnost enzima bila 57 µmol/(min·g). Utvrđeno je da se ovom metodom može brzo i učinkovito ispitati utjecaj različitih parametara na imobilizaciju, tj. adsorpciju i unakrsno vezivanje enzima.

Ključne riječi

imobilizacija enzima; adsorpcija i unakrsno vezivanje; β-glukozidaza; Amberlite IRA-900; kinetika desorpcije

Hrčak ID:

69482

URI

https://hrcak.srce.hr/69482

Datum izdavanja:

15.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.857 *