Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Antimikrobni učinak ekstrakta biljke Filipendula ulmaria na patogene bakterije i uzročnike kvarenja na laboratorijskoj podlozi, te u ribljem mesu i ikri

Ioannis S. Boziaris ; Department of Ichthyology and Aquatic Environment, School of Agricultural Sciences, University of Thessaly, Fitokou, GR-38446 N. Ionia, Volos, Greece
Charalampos Proestos ; Laboratory of Food Chemistry and Nutrition, Department of Food Science and Technology, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-11855 Athens, Greece
Maria Kapsokefalou ; Laboratory of Food Chemistry and Nutrition, Department of Food Science and Technology, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-11855 Athens, Greece
Michael Komaitis ; Laboratory of Food Chemistry and Nutrition, Department of Food Science and Technology, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-11855 Athens, Greece


Puni tekst: engleski pdf 111 Kb

str. 263-270

preuzimanja: 2.271

citiraj


Sažetak

Ekstrakt biljke Filipendula ulmaria sadržava različite fenolne spojeve, npr. kafeinska, p-kumarinska i vanilinska kiselina, miricetin i drugo, koji imaju antibakterijski učinak. Mjerenjem apsorbancije praćena je aktivnost tih spojeva u bujonu, te je utvrđeno da su bakterije iz porodice Enterobacteriaceae puno otpornije od ostalih Gram-negativnih i Gram-pozitivnih bakterija. Kisela je sredina pojačala antibakterijski učinak ekstrakta biljke Filipendula ulmaria na bakterije Salmonella Enteritidis PT4 i Listeria monocytogenes Scott A. Ispitan je učinak ekstrakta na odabrane psihrotrofne mikroorganizme na čvrstoj laboratorijskoj podlozi pri niskim temperaturama. Za uspješnu inhibiciju uzročnika kvarenja bila je potrebna veća koncentracija ekstrakta od minimalne inhibicijske koncentracije. Pri prirodnom konzerviranju hrane ispitana je mogućnost primjene ekstrakta na uzročnicima kvarenja i inokuliranim patogenim bakterijama u ribljem mesu i ikri (tarama salata). Nije utvrđena značajna razlika u broju živih stanica uzročnika kvarenja ili patogenih bakterija između obrađenih i kontrolnih uzoraka. Da bi se istražila mogućnost prirodnog konzerviranja hrane dodatkom ekstrakta biljke Filipendula ulmaria, potrebno je provesti daljna istraživanja u tzv. kiseloj hrani, s malim udjelom proteina i masti.

Ključne riječi

prirodni antimikrobni spojevi; Filipendula ulmaria; antimikrobna aktivnost, riba, uzročnici kvarenja, patogene bakterije

Hrčak ID:

69483

URI

https://hrcak.srce.hr/69483

Datum izdavanja:

15.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.009 *