Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

O standardizaciji u mljekarstvu

Maks Milanez ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 511 Kb

str. 221-226

preuzimanja: 439

citiraj


Sažetak

U prehrani stanovništva mlijeko je nezamjenljiva namirnica. Život dojenčadi neposredno zavisi o konzumnom mlijeku, a odraslom čovjeku su mliječne prerađevine neophodna sastavina jelovnika, ne samo s obzirom na kalorije nego i druge hranljive i regulativne komponente. Mnoge zemlje stavljaju stoga mljekarstvo među prve prehrambene aktivnosti kad se razmatra problem razvoja privrednih grana, poklanjajući izuzetnu pažnju svim faktorima koji na tom području mogu nešto unaprijediti. Tako već danas imamo toliko prerađevina da se može zadovoljiti gotovo svačiji ukus, a domaćinstva ne mogu bez tih artikala zamisliti čak ni najskromniju slasticu.

Ključne riječi

mljekarstvo; standardizacija

Hrčak ID:

70602

URI

https://hrcak.srce.hr/70602

Datum izdavanja:

1.10.1965.

Posjeta: 993 *