Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32728/mo.06.2.2011.04

MOTIVACIJA I NASTAVNA DOSTIGNUĆA KOD MUZIČKOG ODGOJA U VEZI S MIJEŠANIM UČENJEM

Bogdana Borota ; Univerzitet na Primorskom, Pedagoški fakultet Kopar (Slovenija)


Puni tekst: engleski pdf 226 Kb

str. 49-61

preuzimanja: 1.642

citiraj


Sažetak

Računalna je okolina nastavna okolina koju često primjenjujemo kod nastave u osnovnoj školi. Osobitosti su učenja i nastave pomoću računala još posebice zanimljive iz vidika istraživanja učenja u raznolikim nastavnim okolinama koje se povezuju u sisteme nastavnih okolina. Govorimo o tzv. miješanom učenju (engl. blended learning) kod kojeg kombiniramo odnosno slažemo u cjelinu: (1) različite modalitete učenja i nastave, (2) različite metode nastave te (3) različite nastavne okoline kao što su npr. računalna okolina i klasična nastavna okolina u razredu.
U novonastalom sistemu nastavnih okolina za učitelja je izazov da u nastavnim situacijama prepozna i razumije veze između motivacije, nastavnih dostignuća i uspješnosti učenja. Između učenja se i motivacije naime uspostavlja interaktivan odnos jer motivacija utječe na učenje, a učenje unosi promjene u motivaciju.
U izlaganju obrađujemo eksperimentalno istraživanje koje je bilo sprovedeno kod nastave muzike, u trećem razredu osnovne škole. U eksperimentalnoj se skupini pored klasičnih didaktičkih sredstava kod nastave u razredu koristila i interaktivna računalna okolina Muzički slikovni zapis, Ritam. Znači, iz vidika smo miješanog učenja kombinirali klasičnu nastavu u razredu sa samostalnim i kooperativnim učenjem u računalnoj okolini. Pošto je potrebno istraživanje i čimbenike utjecanja razumjeti u kontekstu, u nastavku predstavljamo neke značajke primijenjene računalne okoline koju smo razvili u sudjelovanju s učiteljima i studentima, na Pedagoškom fakultetu Kopar, Univerzitetu na Primorskom.
Osnivanje računalne okoline temelji na konstruktivističkim paradigmama učenja i nastave koja učeniku omogućava da: usmjeri pozornost na odabrani problem i kod toga primijeni intuitivno mišljenje; stvaralački konstruira vlastita znanja uz zadatke koji imaju različita rješenja te da primijeni ponavljajući se ciklus učenja koji podupire iskustveno učenje na osnovu pokušaja i pogrešaka. Pošto spomenutu računalnu okolinu primjenjujemo kod ranog muzičkog opismenjivanja, uzeli smo u obzir i spoznaje stručnjaka o potrebi za razvojno primjerenu primjenu nastavnog jezika i muzičkog simboličkog zapisivačkog sistema također. Muzički ritam čitamo i pišemo pomoću muzičkog slikovnog zapisa. Grafički je posrednik sastavljen od četiri dijela: menua nastavnih jedinica, radne/nastavne okoline, uputa za samostalno učenje i prostora za sudjelovanje u virtualnoj zajednici. Struktura je grafičkog posrednika kod svih nastavnih jedinica jednaka.
Istraživanje je bilo osnovano kao pedagoška inovacija. Glavni je princip inovacije temeljio na ispitivanju kombinacija različitih metoda i modaliteta učenja i nastave u vezi s kombiniranjem različitih nastavnih okolina u istom nastavnom satu. Bitna je razlika između kontrolne i eksperimentalne skupine bila u strategijama učenja i nastave. Učenici su eksperimentalne skupine pored muzičkog izvođenja u razredu i rada s udžbenikom učili i u računalnoj okolini. Istraživanje je teklo sedam mjeseci, u njemu su sudjelovale četiri učiteljice razredne nastave i 136 učenika (65 u eksperimentalnoj i 71 u kontrolnoj skupini).
Istraživanje je važno iz vidika razvijanja modela učenja i nastave koji bi u većoj mjeri omogućavali razvoj elementarnih muzičkih sposobnosti kojih kritičko razdoblje razvoja završava od prilike kod devet godina. Na području ritmičkih sposobnosti važno je u većoj mjeri razvijati sposobnosti primjećivanja i jednakomjernog izvođenja metruma na osnovu kojih čujemo i osjećamo sve ostale dimenzije muzičkog ritma. Kod izvođenja je ritma bitnog značenja savladavanje odnosa između dobi i dijeljenja.
Rezultati su istraživanja pokazali da je eksperimentalna skupina postigla statističko važne više rezultate na svim prije spomenutim područjima. Dostignuća su se učenika pokazala u sukladnom muzičkom izvođenju, preciznom izricanju ritmičkih tekstova i brojalica te jednakomjernom izvođenju metruma i ritma. Možemo ustvrditi pozitivan utjecaj nastave u računalnoj okolini na motivaciju za učenje te pozitivan utjecaj miješanog učenja na nastavna postignuća učenika na području muzičkog ritma i metruma.

Ključne riječi

muzika u osnovnoj školi; informacijsko-komunikacijska tehnologija; miješano učenje; nastavna okolina; motivacija za učenje; slikovni zapis muzike; muzički ritam

Hrčak ID:

71277

URI

https://hrcak.srce.hr/71277

Datum izdavanja:

10.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski slovenski

Posjeta: 3.443 *