Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Josip Leto
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Hrvoje Kutnjak
Luna Maslov


Puni tekst: hrvatski pdf 317 Kb

str. 297-308

preuzimanja: 1.019

citiraj


Sažetak

U okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» praćena je kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u RH tijekom šest mjeseci hranidbe u svakoj od dvije godine istraživanja (od studenog 2003. do svibnja 2004. i od studenog 2004. do svibnja 2005.). U istraživanje je bilo uključeno sijeno prirodnih livada 18 OPG, većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Svrha ovog istraživanja bila je pratiti kvalitetu sijena tijekom druge godine istraživanja i usporediti kvalitetu sijena između prve i druge godine istraživanja. Uzorci sijena analizirani su jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na temelju rezultata analize savjetnici Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) davali su preporuku za hranidbu muznih krava za naredni mjesec. Utvrđivani su sljedeći parametri kvalitete: suha tvar (ST), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), ugljikohidrati topivi u vodi (UTV) i probavljivost organske tvari u ST (D-vrijednost). Analizirani uzorci sijena u prosjeku su imali poželjan sadržaj ST (873,30 g kg-1 svježeg uzorka), visok sadržaj NDF (671,16 g kg-1ST), nizak sadržaj UTV (83,53 g kg-1 ST), SP (61,75 g kg-1 ST), ME (8,75 MJ kg-1 ST) i D-vrijednosti (58,33%). Utvrđene su visoke varijacije za sadržaj SP (40-133 g kg-1 ST), ME (6-11,7 MJ kg-1ST), UTV (21-160 g kg-1 ST) i D-vrijednosti (40-78%). Statistički značajne razlike između sijena pojedinih OPG-a dobivene su za sadržaj SP (P<0,05) koji je u prosjeku varirao od 40 g kg-1ST do 112,4 g kg-1ST. Između prve i druge godine istraživanja nisu utvrđene statistički značajne razlike ni za jedan utvrđivani parametar kvalitete.

Ključne riječi

sijeno, NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID:

496

URI

https://hrcak.srce.hr/496

Datum izdavanja:

6.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.616 *