Skip to the main content

Professional paper

Janjetina

Tihana Fumić ; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Tomislav Mikuš ; veučilište u Zagrebu, Veterinarski Fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb


Full text: croatian pdf 106 Kb

page 105-108

downloads: 4.896

cite

Full text: english pdf 42 Kb

page 108-108

downloads: 610

cite


Abstract

Sažetak
Ovčarstvo je tradicionalna aktivnost većine mediteranskih zemalja, a mlada janjetina, koja je posebno cijenjena, kod nas se uzgaja
na otocima i priobalju te na padinama krša. Najpoznatija je lička janjetina, zatim paška, bračka i creska. Specijalna kvaliteta tog otočkog
janjećeg mesa bogatstvo je jodom. U radu je stavljen osvrt na Pravilnik o kakvoći ovčjih trupova i polovica, energetsku i nutritivnu vrijednost janjećeg mesa, te na specifi čnosti konzumacije janjetine u Republici Hrvatskoj.

Keywords

janjeće meso; klasifi kacija; energetska i nutritivna vrijednost

Hrčak ID:

72576

URI

https://hrcak.srce.hr/72576

Publication date:

15.4.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 6.852 *