Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka

Rajka Božanić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 257 Kb

str. 233-254

preuzimanja: 4.883

citiraj


Sažetak

Soja je sve interesantnija namirnica zbog svojih izvanrednih nutritivnih i zdravstvenih karakteristika. U zapadnim zemljama sojino je mlijeko namijenjeno populaciji koja ne može konzumirati kravlje mlijeko, bilo zbog toga što je laktoza netolerantna, zbog alergija na proteine mlijeka ili zbog uvjerenja ne konzumira namirnice životinjskog podrijetla. Fermentacijom sojinog mlijeka bakterijama mliječne kiseline značajno se povećava zdravstvena vrijednost ove namirnice. U ovom je radu opisan sastav sojina zrna s posebnim osvrtom na proteine, lipide i ugljikohidrate soje te antinutritivne faktore i sojine izoflavone. Prikazan je sastav i proizvodnja sojinog mlijeka te njegova nutritivna vrijednost. Opisane su prednosti fermentacije soje i sojina mlijeka, osobito s probiotičkim bakterijama mliječne kiseline.

Ključne riječi

soja; sojino mlijeko; fermentacija; probiotičke bakterije

Hrčak ID:

7219

URI

https://hrcak.srce.hr/7219

Datum izdavanja:

11.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.176 *