Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ DODATKA AROME JABUKE NA SMANJENJE GRIZENJA KRZNA ČINČILA
Saša Obradović
; Faculty of Economics and Engineering Management, Novi Sad, Serbia
Marija Vukašinović
; Veterinary Specialized Institute, Kraljevo, Serbia
Mirko Saftić
; Ireks-Aroma, Zagreb, Croatia
Milanko Šekler
; Veterinary Specialized Institute, Kraljevo, Serbia
Jovan Vukašinović
; Faculty of Business Economics-Megatrend, Valjevo, Serbia
Branko Andrić
; BA in veterinary medicine, Velvet, Belgrade, Serbia
Sažetak
O kvaliteti i neoštećenosti krzna, u velikoj mjeri ovisi uspjeh u uzgoju činčila. U ovom radu je s aspekta utjecaja hranidbe istraživano djelovanje arome jabuke kao dodatka hrane primijenjenog u koncentraciji od 0.04% na proizvodne parametre i smanjenje grizenja krzna. Dobiveni rezultati su pokazali da se pozitivni efekti korištenja ispitivane arome ogledaju u povećanju tjelesne mase za 1.36%, povećanom dnevnom prirastu za 21.18%, povećanoj konzumaciji hrane za 0.48% i poboljšanjem konverzije hrane za 17.13%. Dodavanje arome jabuke u smjesu za hranidbu činčila je također imalo pozitivan utjecaj na smanjenje grizenja krzna činčila. Tretirane činčile imale su 5% grizenja krzna od ukupnog broja jedinki u skupini, u odnosu na kontrolnu skupinu (bez dodatka arome) kod koje je zabilježeno oštećenje krzna u 30% jedinki, što je značajno statističko poboljšanje (p<0.01).
Ključne riječi
činčila; aroma; krzno; konverzija; prirast; grizenje krzna
Hrčak ID:
74639
URI
Datum izdavanja:
6.12.2011.
Posjeta: 1.448 *