Stručni rad
KOKOŠJE JAJE KAO FUNKCIONALNA NAMIRNICA
Manuela Grčević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zlata Gajčević-Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Stanko Ivanković
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Mostar, BIH
Sažetak
Posljednjih godina termin funkcionalna hrana sve je zastupljeniji u medijima i svakodnevnom životu što, omogućava veću informiranost potrošača o dostupnosti funkcionalnih proizvoda na tržištu i njihovom pozitivnom djelovanju na zdravlje. Funkcionalna hrana je svaka hrana koja pored osnovnih nutritivnih sastojaka sadrži i komponente koje imaju pozitivno djelovanje na očuvanje zdravlja ili smanjenje rizika od razvoja bolesti. Kokošje jaje izvrstan je izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, vitamina A, B grupe, D i E kao i mineralnih tvari željeza, fosfora, kalija. Primjenom različitih obroka u hranidbi nesilica moguće je utjecati na promjenu sadržaja određenih hranjivih tvari u jajetu (masnih kiselina, vitamina topivih u mastima i mineralnih tvari), što omogućava proizvodnju jaja s povišenim udjelom poželjnih funkcionalnih sastojaka. Takva jaja na tržištu prehrambenih proizvoda predstavljaju funkcionalnu namirnicu koja je potrošačima lako dostupna i cijenom povoljna. Konzumacija funkcionalnih proizvoda pruža veću mogućnost preventivnog djelovanja u cilju očuvanja zdravlja. Ovaj rad prikazuje kratak pregled razvoja funkcionalne hrane općenito, uporabe funkcionalnih sastojaka u hranidbi nesilica, proizvodnju jaja obogaćenih tim sastojcima te njihov utjecaj na zdravlje ljudi.
Ključne riječi
funkcionalna hrana; kokošje jaje; zdravlje
Hrčak ID:
74641
URI
Datum izdavanja:
6.12.2011.
Posjeta: 2.772 *