Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj ultrazvuka na inaktivaciju bakterija Staphylococcus aureus i Escherichia coli u mlijeku

Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anet Režek Jambrak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Lelas ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Selma Mededovic Thagard ; Clarkson University, Department of Chemical and Biomolecular Engineering, 8 Clarkson Avenue, Potsdam, NY 13699-5705, USA


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 46-52

preuzimanja: 2.028

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 153 Kb

str. 46-52

preuzimanja: 973

citiraj


Sažetak

Ultrazvuk velike snage i frekvencije od 20 kHz upotrijebljen je za inaktivaciju bakterija Staphylococcus aureus i Escherichia coli u mlijeku koje je sadržavalo 4 % mliječne masti. Ispitivanja su planirana i provedena primjenom statističkog eksperimentalnog dizajna. Naime, središnji kompozitni dizajn pokusa primijenjen je pri optimiranju eksperimentalnih parametara: temperature (20, 40 i 60 °C), amplitude (60, 90 i 120 µm) i vremena obrade (6, 9 i 12 min). Utvrđeno je da su Gram-negativne bakterije (Escherichia coli; D120 µm=2,78 min na 60 °C) osjetljivije na ultrazvučnu obradu od Gram-pozitivnih bakterija (Staphylococcus aureus; D120 µm=4,80 min na 60 °C), te da sva tri ispitivana parametra ultrazvučne obrade bitno inaktiviraju Staphylococcus aureus i Escherichia coli u mlijeku. Rezultati također upućuju na povećanu inaktivaciju mikroorganizama tijekom duže ultrazvučne obrade u kombinaciji s višim temperaturama i/ili amplitudama ultrazvuka.

Ključne riječi

mlijeko; ultrazvuk velike snage; Staphylococcus aureus; Escherichia coli; metoda odzivne površine

Hrčak ID:

78997

URI

https://hrcak.srce.hr/78997

Datum izdavanja:

27.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.076 *