Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj sastava podloge i dodatka hranjivih tvari na spontanu flokulaciju vinskoga kvasca Kloeckera apiculata

Oscar A. Sosa ; National University of Tucuman, Faculty of Biochemistry, Chemistry and Pharmacy, Department of General Microbiology, Ayacucho 471, Tucuman, Argentina
Marta E. Farías ; National University of Tucuman, Faculty of Biochemistry, Chemistry and Pharmacy, Department of General Microbiology, Ayacucho 471, Tucuman, Argentina


Puni tekst: hrvatski pdf 133 Kb

str. 66-72

preuzimanja: 427

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 133 Kb

str. 66-72

preuzimanja: 961

citiraj


Sažetak

U radu je ispitan utjecaj uvjeta okoline na kontrolu spontane flokulacije kvasca Kloeckera apiculata mc1, izoliranog iz argentinskoga grožđa, koji dokazano poboljšava aromu vina. Povećanje temperature izravno je utjecalo na flokulaciju, omogućavajući veće povezivanje zimolektina, određenih pomoću fluorescentne probe BSA-Gal-FITC i kvantificiranih Scatchardovim modelom. Miješanje je pozitivno utjecalo na flokulaciju kvasca, a nije povećalo indeks hidrofobnosti. Flokulaciju je ubrzao dodatak glukoze, fruktoze i etanola podlozi od kvasca i dušičnih baza, bez naknadnog dodavanja aminokiselina ili amonijeva sulfata. Dodatak asimilativnog dušika bez izvora energije negativno je utjecao na flokulaciju. Tijekom proizvodnje vina flokulacija se može kontrolirati podešavanjem uvjeta okoline, kao što su temperatura i hranjive tvari, radi optimiranja procesa i kakvoće gotovog proizvoda. Pomoću parametara flokulacije može se predvidjeti ponašanje vinskoga kvasca Kloeckera apiculata mc1 tijekom fermentacije.

Ključne riječi

Kloeckera apiculata; vinski kvasac; fenotip flokulanta; uvjeti okoline

Hrčak ID:

79000

URI

https://hrcak.srce.hr/79000

Datum izdavanja:

27.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.273 *