Izvorni znanstveni članak
Svojstva marmelade od šipka
Oktay Yildiz
orcid.org/0000-0003-0436-682X
; Vocational School of Maçka, Karadeniz Technical University, TR-61000 Trabzon, Turkey
Mehmet Alpaslan
; Department of Food Engineering, Inonu University, TR-44280 Malatya, Turkey
Sažetak
Šipak (divlja ruža) je biljka iz porodice Rosaceae, čiji plodovi dozrijevaju ljeti. Svrha je ovoga rada bila prikazati fizikalna, kemijska, reološka, senzorna i antioksidativna svojstva marmelade od šipka. Šipak uzgojen u Turskoj prerađen je u pulpu, nakon čega je marmelada proizvedena evaporacijom pod vakumom ili klasičnim postupkom. Marmelade proizvedene u tvornici ovim dvama postupcima uspoređene su s komercijalnim marmeladama. Marmelade su imale izraženu antioksidativnu aktivnost i ukupni udjel fenola. Indeks konzistencije uzoraka marmelade bio je između 64,2 i 321 Pa·s^n. Izmjereni su parametri boje L, a i b te su izračunate korelacije između mjerenih parametara.
Ključne riječi
šipak; marmelada; senzorna svojstva; kemijska svojstva; reološka svojstva; antioksidativna svojstva
Hrčak ID:
79004
URI
Datum izdavanja:
27.3.2012.
Posjeta: 4.375 *