Izlaganje sa skupa
Mikrobiološko ispitivanje i prosudba vrsnosti laboratorija za mliječne proizvode
Slavica Golc-Teger
Sažetak
U ovome su članku prikazani glavni čimbenici u procjeni mikrobiološkog ispitivanja hrane. Prikazano je nekoliko točaka validacije kvantitativnih i kvalitativnih mikrobioloških metoda. Osim toga, definiraju se izrazi "sukladnost" i "istovjetnost" referentne metode s "internom" metodom u smislu akreditacija metoda. Članak opisuje kako evaluirati rutinsku metodu u odnosu na referentne/službene metode s obzirom na rezultate dobivene brojenjem automatskim epifluorescentnim mikroskopom s pomoću uređaja BactoScan 8000 namijenjenog za utvrđivanje bakteriološke kakvoće mlijeka te daje opće upute za usporedbu navedenih metoda. Tu je i pregled aspekata osiguranja kakvoće koji se uzimaju u obzir u primjeni rutinske metode te primjer međulaboratorijske prosudbe vrsnosti uz pomoć epifluorescentne mikroskopske metode koja je uobičajena u laboratorijima za mliječne proizvode.
Ključne riječi
BactoScan 8000; kontrola mlijeka; osiguranje kakvoće
Hrčak ID:
578
URI
Datum izdavanja:
27.4.2001.
Posjeta: 4.982 *