Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Mikrobiološko ispitivanje i prosudba vrsnosti laboratorija za mliječne proizvode

Slavica Golc-Teger


Puni tekst: engleski pdf 109 Kb

str. 61-67

preuzimanja: 3.887

citiraj


Sažetak

U ovome su članku prikazani glavni čimbenici u procjeni mikrobiološkog ispitivanja hrane. Prikazano je nekoliko točaka validacije kvantitativnih i kvalitativnih mikrobioloških metoda. Osim toga, definiraju se izrazi "sukladnost" i "istovjetnost" referentne metode s "internom" metodom u smislu akreditacija metoda. Članak opisuje kako evaluirati rutinsku metodu u odnosu na referentne/službene metode s obzirom na rezultate dobivene brojenjem automatskim epifluorescentnim mikroskopom s pomoću uređaja BactoScan 8000 namijenjenog za utvrđivanje bakteriološke kakvoće mlijeka te daje opće upute za usporedbu navedenih metoda. Tu je i pregled aspekata osiguranja kakvoće koji se uzimaju u obzir u primjeni rutinske metode te primjer međulaboratorijske prosudbe vrsnosti uz pomoć epifluorescentne mikroskopske metode koja je uobičajena u laboratorijima za mliječne proizvode.

Ključne riječi

BactoScan 8000; kontrola mlijeka; osiguranje kakvoće

Hrčak ID:

578

URI

https://hrcak.srce.hr/578

Datum izdavanja:

27.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.982 *