Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca

Z. Findrik ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
E. Smailbegović ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
M. Prkačin ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
D. Vasić-Rački ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 536 Kb

str. 273-280

preuzimanja: 769

citiraj


Sažetak

U radu je opisan postupak pročišćavanja enzima fumaraze (fumarat-hidrataza, EC 4.2.1.2) iz pekarskog kvasca. Stanice kvasca su razbijane s pomoću tri metode: staklenim kuglicama, ultrazvukom te kombinacijom ovih dviju metoda. Frakcioniranje proteina provedeno je taloženjem s pomoću amonijeva sulfata, a fino pročišćavanje gel-filtracijskom kromatografijom na kolonama punjenim gelovima Sephadex G-50 i G-100. Primijenjenim tehnikama protein je pročišćen s ukupnim iskorištenjem od približno 25%. Provedena je kinetička karakterizacija dobivenog enzima, te se pokazalo da su Michaelisove konstante za fumarnu i L-jabučnu kiselinu 5,52 i 2,00 mmoldm-3. Biotransformacija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu katalizirana pročišćenom fumarazom provedena je u kotlastom reaktoru, gdje je postignuta ravnotežna konverzija 76,5% fumarne kiseline. Razvijen je matematički model procesa koji je dobro opisao eksperimentalne podatke. Utvrđeno je da tijekom ovog eksperimenta dolazi do deaktivacije enzima. Brzina deaktivacije opisana je modelom reakcije prvoga reda. Procijenjena konstanta deaktivacije fumaraze iznosi 0,0031 min-1.

Ključne riječi

Fumaraza; pekarski kvasac; izolacija proteina

Hrčak ID:

81507

URI

https://hrcak.srce.hr/81507

Datum izdavanja:

22.5.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.958 *