Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OTPADNA JESTIVA ULJA IZ UGOSTITELJSKIH OBJEKATA SKUPINE »RESTORANI«

Dario Brdarić orcid id orcid.org/0000-0001-5941-4070 ; Zavod za javno zdravstvo Osječko–baranjske županije, Osijek, Hrvatska
Davor Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vuk Zlatar ; Biotron d.o.o., Tomaševec 2, Klanjec, Hrvatska
Srećko Kukić ; Bioplin–Baranja d.o.o., Tina Ujevića 7, Bilje, Hrvatska
Nataša Uranjek ; Zavod za unapređivanje sigurnosti d.d., Osijek, Hrvatska
Daria Jovičić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Đurđica Mihić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 239 Kb

str. 295-304

preuzimanja: 2.109

citiraj


Sažetak

Otpadno jestivo ulje nastaje u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti, industriji, obrtu, zdravstvenoj djelatnosti, javnoj upravi i drugim djelatnostima u kojima se priprema više od 20 obroka dnevno. Otpadno jestivo ulje klasificira se prema katalogu otpada (NN 50/05, 39/09) kao neopasni otpad i nalazi se u grupi 20 (ključni broj 20 01 25). Cilj rada bio je prikazati gospodarenje otpadnim jestivim uljima iz ugostiteljskih objekata skupine restorani na području Osječko-baranjske županije. Napravili smo anketu i proveli istraživanje u trideset ugostiteljskih objekata skupine restorani. Rezultati
dobiveni iz provedene ankete ukazuju na nedovoljnu informiranost ugostitelja i potrebnu dodatnu edukaciju o gospodarenju otpadnim jestivim uljima i otpadu općenito. Pravilnim gospodarenjem čuvamo okoliš i zdravlje, te otvaramo nova radna mjesta.

Ključne riječi

anketno istraživanje; gospodarenje otpadom; otpadno jestivo ulje, restorani

Hrčak ID:

82607

URI

https://hrcak.srce.hr/82607

Datum izdavanja:

25.5.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.737 *