Izvorni znanstveni članak
OTPADNA JESTIVA ULJA IZ UGOSTITELJSKIH OBJEKATA SKUPINE »RESTORANI«
Dario Brdarić
orcid.org/0000-0001-5941-4070
; Zavod za javno zdravstvo Osječko–baranjske županije, Osijek, Hrvatska
Davor Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vuk Zlatar
; Biotron d.o.o., Tomaševec 2, Klanjec, Hrvatska
Srećko Kukić
; Bioplin–Baranja d.o.o., Tina Ujevića 7, Bilje, Hrvatska
Nataša Uranjek
; Zavod za unapređivanje sigurnosti d.d., Osijek, Hrvatska
Daria Jovičić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Đurđica Mihić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Otpadno jestivo ulje nastaje u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti, industriji, obrtu, zdravstvenoj djelatnosti, javnoj upravi i drugim djelatnostima u kojima se priprema više od 20 obroka dnevno. Otpadno jestivo ulje klasificira se prema katalogu otpada (NN 50/05, 39/09) kao neopasni otpad i nalazi se u grupi 20 (ključni broj 20 01 25). Cilj rada bio je prikazati gospodarenje otpadnim jestivim uljima iz ugostiteljskih objekata skupine restorani na području Osječko-baranjske županije. Napravili smo anketu i proveli istraživanje u trideset ugostiteljskih objekata skupine restorani. Rezultati
dobiveni iz provedene ankete ukazuju na nedovoljnu informiranost ugostitelja i potrebnu dodatnu edukaciju o gospodarenju otpadnim jestivim uljima i otpadu općenito. Pravilnim gospodarenjem čuvamo okoliš i zdravlje, te otvaramo nova radna mjesta.
Ključne riječi
anketno istraživanje; gospodarenje otpadom; otpadno jestivo ulje, restorani
Hrčak ID:
82607
URI
Datum izdavanja:
25.5.2012.
Posjeta: 3.737 *