Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROMJENE HRANJIVIH TVARI U KOLOSTRUMU KRMAČE U PRVIH 12 SATI NAKON POČETKA PRASENJA

Michal Rolinec ; Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Daniel Bíro ; Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Milan Šimko ; Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Miroslav Juráček ; Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Branislav Gálik ; Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 455 Kb

str. 157-161

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

Kolostrum je specifična prva hrana novorođenih sisavaca te igra važnu ulogu u njihovu rastu i razvoju. Sastav i količina kolostruma i mlijeka, što ih proizvodi krmača, važan su čimbenik za uspješnu proizvodnju praščića. Cilj ovog rada bio je odrediti promjene hranjivih tvari u kolostrumu krmače u prvih 12 sati postpartum. Koncentracije suhe tvari, sirovih bjelančevina, masti i laktoze u kolostrumu krmače izmjereni su u 20 krmača (Large White različitog broja laktacija i različitih veličina legla) 6 puta u tijeku prvih 12 sati od početka prasenja. Jedan uzorak kolostruma (10 ml) predstavljao je sekreciju jedne žlijezde. Uzorci su spremljeni na -20 C. Sadržaj suhe tvari bio je najviši 2 sata nakon početka prasenja (21.91%) a njezina koncentracija se smanjila kroz 12 sati na 18.74%. Koncentracija sirovih bjelančevina za vrijeme prvih 12 sati laktacije pala je za gotovo 35%. Koncentracija masti u kolostrumu postepeno je rasla za vrijeme prvih 12 sati. Najniže koncentracije masti u kolostrumu (3.43%) bile su 2 sata nakon početka prasenja. Koncentracija laktoze (2.82%) bila je najniža 2 sata nakon početka prasenja i ona se povećala u prvih 10 sati na 3.55%. Pad ukupnih bjelančevina i suhe tvari te istovremeno povećanje sadržaja masti izgleda da upozoravaju na prijelaz iz kolostruma u mlijeko.

Ključne riječi

krmača; kolostrum; sirove bjelančevine; mast; laktoza

Hrčak ID:

84339

URI

https://hrcak.srce.hr/84339

Datum izdavanja:

29.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.350 *