Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

GENETSKE RAZLIKE IZMEĐU MANGULICE I JORKŠIRA ZA VAŽNIJA SVOJSTVA U ODNOSU NA KRITERIJE SELEKCIJE

Vitomir Vidović ; Faculty of Agriculture, Novi Sad, Serbia
Radoslav Šević ; AD Bačka, Bačka Palanka, Serbia
Ljuba Štrbac ; Faculty of Agriculture, Novi Sad, Serbia
Dragomir Lukač ; Faculty of Agriculture, Novi Sad, Serbia
Desanka Punoš ; Farmdizajn, Novi Sad, Serbia
Vladislav Višnjić ; SIZIM, Veliki Otok, Croatia
Jovanka Krnjaić ; DELTA Agrar, Stara Pazova, Serbia
Milanko Stupar ; Faculty of Agriculture, Novi Sad, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 124 Kb

str. 201-207

preuzimanja: 399

citiraj


Sažetak

Pokus je izveden na farmi gdje se istovremeno uzgajaju mangulica i jorkšir. U razdoblju od 2009. do 2012. analizirana su 432 legla mangulice i 675 jorkšira. Pri izboru mangulica u svim osobinama korištena je masovna selekcija, dok je jorkšir odabiran pomoću selekcijskih indeksa - BLUP. Jorkšir krmače proizvele su 23.4 zalučena praseta po krmači godišnje, dok ih je u slučaju mangulice bilo samo 11. Za analizu porasta i osobina kvalitete trupa, uključeno je 157 mangulica i 212 grla pasmine jorkšir. Uzgoj prasadi odvijao se u istim uvjetima i na istoj farmi. Gubitci prasadi u toku laktacije bili su 8,8% u mangulice i 7,5% kod jorkšira. Gubitci u uzgoju mangulice iznosili su 12,7% i jorkšira 3%. U tovu do 132 kg, dob mangulice je 540 dana, dok je jorkšir za 227 dana porastao do 133 kg. Nije bilo gubitaka u tovu. Životni prirast mangulice iznosio je 243 grama i jorkšira 584g. Konverzija hrane u mangulice je 5,2 kg ili ukupno 678 kg, dok je jorkšir ostvario 3,2 kg, ili ukupno 419 kg. Razlike između svih analiziranih svojstava obje pasmine bile su visoko signifikantne. Uzimajući vrijednost od 0,25 eura za kg hrane, proizlazi da mangulica košta 66 eura više nego jorkšir. Postotak mesa u polovicama mangulice je bio 29%, a jorkšira 58,6%. Razlika od 29,6% je statistički visoko značajna. Mangulica proizvede manje mesa oko 23,6 kg u usporedbi s jorkširom. Prosječan postotak proteina u mesu mangulice je 20,4% a jorkšira 22,8%. Masovna selekcija pokazala je inferiornost u odnosu na indeksnu.

Ključne riječi

svinje; genetske razlike; proizvodna svojstva

Hrčak ID:

87479

URI

https://hrcak.srce.hr/87479

Datum izdavanja:

20.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.870 *