Acta Adriatica, Vol. 53 No. 1, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Sezonske promjene u kemijskom sastavu brgljuna (Engraulis encrasicolus, L.) iz srednjeg Jadrana
Vida Šimat
orcid.org/0000-0001-8005-4073
; Centar za studije mora Sveučilišta u Splitu, Hrvatska
Tanja BOGDANOVIĆ
; Veterinarski zavod Split, Hrvatska
Sažetak
Odstupanja u kemijskom sastavu ribe značajno ovise o razdobljima gladovanja i intenzivne prehrane riba, te o ekološkim čimbenicima. Sezonske promjene određuju mogućnosti primjene različitih tehnoloških procesa i koriste se kao pokazatelj kvalitete sirovine, senzorskih svojstva i stabilnosti tijekom pohrane. U radu su istraživane razlike mjesečnih analiza kemijskog sastava jestivog dijela brgljuna kroz razdoblje od dvije godine. Dobiveni prosječni kemijski sastav brgljuna ulovljenog u Jadranskom moru je sljedeći: 76,52 ± 1,38 % vode, 21,34 ± 0,29 % bjelančevina, 2,27 ± 1,20 % masti i 1,42 ± 0,08 % pepela. Udjeli bjelančevina i pepela pokazali su malu godišnju varijabilnost, a razlike između mjeseci uglavnom nisu statistički značajne. Udjeli masti i vode pokazali su značajne sezonske promjene, a među zabilježenim vrijednostima postoji vrlo jaka negativna korelacija (r = - 0,947). Udio masti je od 0,86 do 4,47%. Najniže vrijednosti zabilježene su u veljači, a najviše u listopadu. Postojala je statistički značajna povezanost između masti i vode na razini 99% pouzdanosti, što ukazuje da bi se funkcionalni odnos između udjela masti i vode mogao koristiti za procjenu masti na temelju analitičkog određivanje sadržaja vode.
Ključne riječi
Engraulis encrasicolus; kemijski sastav; sezonske promjene; udio masti
Hrčak ID:
89758
URI
Datum izdavanja:
30.6.2012.
Posjeta: 2.323 *