Pregledni rad
Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane
Natalija Džafić
; Hrvatski veterinarski institut, Pordužnica Veterinarski zavod Rijeka, Podmurvice 29, Rijeka
Tihana Fumić
; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Sažetak
Sažetak
Proizvodnja školjkaša i rakova je djelatnost koja se obavlja još od davnina, tradicionalno je povezana sa stanovništvom, a u posljednje
se vrijeme pretvara u unosnu industriju vezanu za turizam. U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 3 000 tona dagnji koje se plasiraju
isključivo na domaćem tržištu kao ukusna i vrlo dobra hrana osebujnih senzoričkih svojstava i bjelančevinom visoke kakvoće.
Izlovljeni školjkaši namijenjeni za potrebe tržišta ujedno udovoljavaju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla
(NN 97/2007) i kao takvi se dopremaju u otpremne centre gdje ih se pakira u ambalažne jedinice. Uz monitoring u proizvodnim područjima
i područjima za ponovno polaganje, uspostavljen je sustav nadzora koji obuhvaća laboratorijske pretrage s ciljem provjere
subjekta u poslovanju s hranom u smislu udovoljavanja zahtjevima utvrđenim za konačni proizvod u svim fazama proizvodnje i
distribucije. Također, uz navedene kontrole, važno je i provođenje dobre higijenske prakse (i sustava HACCP) prilikom prijevoza i skladištenja
školjkaša sa ciljem zaštite zdravlja potrošača.
Ključne riječi
Hrčak ID:
89901
URI
Datum izdavanja:
15.8.2012.
Posjeta: 2.836 *