Pregledni rad
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka
Neven Antunac
orcid.org/0000-0003-1084-5966
; Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Svetošimunska 35, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
Sažetak
Godišnja proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu iznosi 12,3 milijuna tona i u razdoblju od 1992.-1999. ima trend najvećeg povećanja (+29,87%) u odnosu na kravlje i ovčje mlijeko. Potrošnja kozjeg mlijeka također je u porastu zbog terapeutske i visoke hranidbene vrijednosti. Sve veća potražnja mlijeka, te velike proizvodne mogućnosti koza, utjecale su na razvoj kozarstva i činjenicu da je proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka važna djelatnost u mnogim dijelovima svijeta. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mlijeka (pasmina, dužina laktacije, stadij i redoslijed laktacije). Obrađen je kemijski sastav mlijeka, pojedine fizikalne osobine, somatske stanice, tehnološke osobine mlijeka. Navedene su sličnosti i razlike između kozjeg i kravljeg mlijeka u pojedinim osobinama.
Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalne i tehnološke osobine; somatske stanice; proizvodnja mlijeka
Hrčak ID:
93087
URI
Datum izdavanja:
15.3.2000.
Posjeta: 4.851 *