Izvorni znanstveni članak
Promjene mikrobiološkog i kemijskog sastava kozjeg mlijeka tijekom druge laktacije
Andreja Miklič-Anderlič
Irena Rogelj
orcid.org/0000-0002-2056-4888
; Institute of Dairying, Zootechnical Dept., Biotechnical Faculty University of Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Dva puta mjesečno, od lipnja do studenoga 1999 (tri tjedna nakon prve mužnje), oduzimani su pojedinačni uzorci večernjeg i jutarnjeg mlijeka od 10 koza srnaste pasmine. U 200 uzoraka mlijeka analiziran je ukupan broj mezofilnih, koliformnih i proteolitičkih bakterija te spora, i kemijski sastav mlijeka. Kod pojedinačne koze praćena je i proizvodnja mlijeka, odnosno mliječnost. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo 5,65x100000 mezofilnih aerobnih bakterija/mL, 2,04x10000 koliformnih bakterija/mL, 3,57x10000 proteolitičkih bakterija/mL i 20 spora/mL. Proizvodnja mlijeka smanjila se je u prvom mjesecu mužnje, da bi nakon toga ostala nepromjenjena. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka je bila 1177 mL/kozi. Koncentracija svih analiziranih sastojaka mlijeka (mliječna mast, bjelančevine, suha tvar bez masti i suha tvar) s izuzetkom laktoze, lagano se povećavala. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo 3,33 % masti, 2,69 % bjelančevina, 4,14 % laktoze, 7,63 % suhe tvari bez masti i 10,96% suhe tvari.
Ključne riječi
kozje mlijeko; sastav mlijeka; ukupni broj mezofilnih bakterija; proizvodnja mlijeka
Hrčak ID:
93266
URI
Datum izdavanja:
4.5.2000.
Posjeta: 1.606 *