Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene mikrobiološkog i kemijskog sastava kozjeg mlijeka tijekom druge laktacije

Andreja Miklič-Anderlič
Irena Rogelj orcid id orcid.org/0000-0002-2056-4888 ; Institute of Dairying, Zootechnical Dept., Biotechnical Faculty University of Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 1.122 Kb

str. 91-98

preuzimanja: 611

citiraj


Sažetak

Dva puta mjesečno, od lipnja do studenoga 1999 (tri tjedna nakon prve mužnje), oduzimani su pojedinačni uzorci večernjeg i jutarnjeg mlijeka od 10 koza srnaste pasmine. U 200 uzoraka mlijeka analiziran je ukupan broj mezofilnih, koliformnih i proteolitičkih bakterija te spora, i kemijski sastav mlijeka. Kod pojedinačne koze praćena je i proizvodnja mlijeka, odnosno mliječnost. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo 5,65x100000 mezofilnih aerobnih bakterija/mL, 2,04x10000 koliformnih bakterija/mL, 3,57x10000 proteolitičkih bakterija/mL i 20 spora/mL. Proizvodnja mlijeka smanjila se je u prvom mjesecu mužnje, da bi nakon toga ostala nepromjenjena. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka je bila 1177 mL/kozi. Koncentracija svih analiziranih sastojaka mlijeka (mliječna mast, bjelančevine, suha tvar bez masti i suha tvar) s izuzetkom laktoze, lagano se povećavala. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo 3,33 % masti, 2,69 % bjelančevina, 4,14 % laktoze, 7,63 % suhe tvari bez masti i 10,96% suhe tvari.

Ključne riječi

kozje mlijeko; sastav mlijeka; ukupni broj mezofilnih bakterija; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID:

93266

URI

https://hrcak.srce.hr/93266

Datum izdavanja:

4.5.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.606 *