Izvorni znanstveni članak
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti
Ines Panjkota Krbavčić
orcid.org/0000-0003-3201-3837
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Irena Colić Barić
Nada Jurković
Sažetak
Svrha ovoga rada bila je odrediti udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti zbog važnosti koje ova skupina namirnica ima u prehrani ove populacije. Analizirani su bolnički obroci pripremani isključivo za trudnice oboljele od šećerne bolesti. Rezultati su obrađeni matematički i statistički, te uspoređeni s važećim preporukama. Petnaestodnevnim praćenjem dnevnih jelovnika hospitaliziranih trudnica oboljelih od šećerne bolesti može se zaključiti da trudnice dobivenim obrocima nisu u potpunosti zadovoljile energetske potrebe određene RDA standardima. Unutar obroka udjel mlijeka i mliječnih proizvoda bio je zadovoljavajući, što se također odnosi i na unos minerala (kalcij, fosfor) i vitamina (riboflavin) čiji su mlijeko i mliječni proizvodi glavni nosioci. Radi li se o trudnicama koje imaju povećanu tjelesnu masu, preporuča se odabir manje masnih i nemasnih mlijeka i jogurta, te smanjivanje udjela visokomasnih polutvrdih sireva u dnevnom obroku.
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; bolnička prehrana; trudnice; šećerna bolest
Hrčak ID:
93286
URI
Datum izdavanja:
4.9.2000.
Posjeta: 1.574 *