Izvorni znanstveni članak
Mlijeko i mliječni proizvodi u bolničkim dijetama namijenjenim djeci i trudnicama bez metaboličkih smetnji
Ines Panjkota Krbavčić
orcid.org/0000-0003-3201-3837
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Irena Colić Barić
Nada Jurković
Sažetak
Svrha rada je bila odrediti udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani djece i trudnica zbog posebne važnosti koje ova skupina namirnica ima za ovu populaciju. Iz tog razloga su analizirani bolnički obroci pripremani isključivo za djecu odnosno trudnice koji nisu bolovali od metaboličkih smetnji. Rezultati su obrađeni matematički i statistički, te uspoređeni s važećim preporukama. Rezultati pokazuju da iako su mlijeko i mliječni proizvodi u bolničkoj prehrani djece i trudnica vrlo važan izvor energije, proteina, kalcija i fosfora, njihov je energetski udjel u strukturi cjelodnevnih obroka niži od preporučenog, pa bi taj udio trebao biti povećan. U obrocima trudnica najprisutniji su mlijeko i jogurt, dok su kod djece uz mlijeko najzastupljeniji puding i sladoled.
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; bolnička prehrana; djeca; trudnice
Hrčak ID:
93342
URI
Datum izdavanja:
4.5.1999.
Posjeta: 1.582 *