Izvorni znanstveni članak
Istraživanja glavnih sastojaka sirovog mlijeka krava na obiteljskim gospodarstvima
Stjepan Feldhofer
; Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
Goran Matić
Hrvoje Starčević
Sažetak
Istraživanjem su obuhvaćena obiteljska gospodarstva s naprednijom proizvodnjom mlijeka. Krave su hranjene domaćim krmivima: pašom i livadnom travom, sijenom i dopunskim krepkim krmivima. Krave crno šarene holstein pasmine davale su prosječno više mlijeka, ali s manje bezmasne suhe tvari (BM suhe tvari - prosječno 8,57%), masti (3,51%), bjelančevina (3,34%) i laktoze (4,46%). Krave simentalske pasmine davale su manje mlijeka, ali s visokim postotkom BM suhe tvari (9,09%?), masti (4,18%), bjelančevina (3,7%) i laktoze (4,73%). Razlike se mogu pripisati genetskim svojstvima krava, ali uzroci mogu biti i u krmnim obrocima visoko mliječnih krava koji moraju biti bolje izbalansirani, sa svim hranidbenim sastojcima potrebnim za visoku proizvodnju mlijeka. Mliječna mast je vrlo promjenjiv i vrlo nestabilan sastojak mlijeka. U uzorcima večernje mužnje neznačajno je veći postotak mliječne masti. Međutim, tijekom jedne mužnje značajno je viši postotak masti na kraju mužnje (prosječno 8,57 i 7,77%) nego na početku mužnje (1,64 i 2,09%)). Temeljito izmuzivanje vimena, dakle znatno utječe na opći prosjek masnoće mlijeka. BM suha tvar, bjelančevine i laktoza su stabilniji sastojci mlijeka i nisu ustanovljene razlike između uzoraka jutarnje i večernje mužnje. Pretragama uzoraka na početku i na kraju mužnje ustanovljeni su prosječno niži postoci ovih sastojaka mlijeka na kraju mužnje: smanjenje BMsuhe tvari za 0,46 i 0,6%o, bjelančevina za 0,22 i 0,27%o i laktoze za 0,35 i 0,46%). Razlike nisu velike, statistički su značajne, ali nisu mnogo utjecale na snižavanje općeg postotka ovih sastojaka u ukupnom mlijeku.
Ključne riječi
obiteljska gospodarstva; bezmasna suha tvar; mast; bjelančevine; laktoza u mlijeku
Hrčak ID:
93344
URI
Datum izdavanja:
4.5.1999.
Posjeta: 2.651 *