Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima - uporedba dviju metoda

Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Nada Vahčić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.172 Kb

str. 105-112

preuzimanja: 1.413

citiraj


Sažetak

S obzirom daje udjel suhe tvari/vlage jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojega prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda, njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna laboratorijska metoda određivanja suhe tvari/vlage sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što traje relativno dugo. Za brzo određivanje vlage mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. "Milestone" MSL-1200 Mega System korištena je u ovom istraživanju. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel suhe tvari standardnom metodom sušenja i metodom mikrovalnog sušenja u uzorcima pasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, topljeni sirevi i sladoledi), dobivene rezultate statistički obraditi i interpretirati te utvrditi može li se metoda mikrovalnog sušenja koristiti kao relevantna. Za procjenu valjanosti analitičkih metoda razmatrani su parametri: preciznost, usporedivost metode i točnost. Izračunati statistički parametri pokazali su da nema statistički značajne razlike između dviju korištenih metoda s obzirom na udjel suhe tvari u svim istraživanim uzorcima (gledano u cjelini ili zasebno po skupinama mliječnih proizvoda), tj. metoda mikrovalnog sušenja može se koristiti kao brža, a istovremeno i precizna poput standardne metode.

Ključne riječi

mikrovalovi; suha tvar; usporedba metoda

Hrčak ID:

93346

URI

https://hrcak.srce.hr/93346

Datum izdavanja:

4.5.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.347 *