Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj hranidbe koza na sadržaj masnih kiselina u mlijeku

Željka Klir orcid id orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović
Josip Novoselec orcid id orcid.org/0000-0001-9763-3522


Puni tekst: hrvatski pdf 615 Kb

str. 231-240

preuzimanja: 1.082

citiraj


Sažetak

Brojna istraživanja upozorila su na mogućnost modeliranja sadržaja masnih kiselina mliječne masti u cilju povećanja sadržaja poželjnih n-3 nezasićenih masnih kiselina te smanjenja zasićenih masnih kiselina odgovarajućom hranidbom koza. Dosadašnja istraživanja pokazala su porast sadržaja kapronske (C6:0), kaprilne (C8:0), konjugirane linolne (CLA, rumenske kiseline, cis-9, trans-11 C18:2), linolenske (C18:3), eikozapentaenske (C20:5), dokozaheksaenske (C22:6) te ukupni sadržaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u mlijeku koza napasivanih na pašnjacima. U iste je skupine koza utvrđen manji udio palmitoleinske (C16:1), linolne (C18:2), ukupan sadržaj n-6 nezasićenih masnih kiselina te niži n-6/n-3 omjer, u odnosu na skupinu koza držanih u staji i hranjenih sijenom lucerne. U mlijeku koza kojima je u obroke uključen dodatak ulja šafranike značajno je povećan udio CLA, dok je u koza hranjenih obrocima s dodacima lanenoga ulja značajno porastao udio C18:3 u mli¬jeku, u odnosu na skupine koza hranjenih bez dodatka navedenih ulja. Pri hranidbi koza s dodatkom zaštićenoga ribljeg ulja utvrđen je značajan prijenos eikozapentaenske-EPA i dokozaheksaenske-DHA masne kiseline u mlijeko. Zaštićeno riblje ulje smanjilo je negativan utjecaj dugolančanih masnih kise¬lina na aktivnost buražnih mikroorganizama, konzumaciju i probavljivost vlakana te inhibiciju sinteze masnih kiselina u mliječnoj žlijezdi. Pri dodavanju nezaštićenoga ribljeg ulja došlo je do povećanja udjela stearinske (C18:0) i oleinske (C18:1) masne kiseline zbog biohidrogenacije polinezasićenih masnih kiselina u buragu.

Ključne riječi

kozje mlijeko; paša; laneno ulje; riblje ulje; polinezasićene masne kiseline (PUFA)

Hrčak ID:

94299

URI

https://hrcak.srce.hr/94299

Datum izdavanja:

21.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.673 *