Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje slobodnih aminokiselina u punomasnom turskom bijelom siru u salamuri proizvedenom od životinjskih i mikrobnih enzima grušanja s dodatkom ili bez dodatka starter kulture

Ufuk Eren-Vapur
Tulay Ozcan orcid id orcid.org/0000-0002-0223-3807 ; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 800 Kb

str. 241-250

preuzimanja: 1.408

citiraj


Sažetak

Enzimski preparati za grušanje mlijeka bitni su sastojci za proizvodnju različitih vrsta sira. Cilj ovog istraživanja bio je sažeti učinak tipa sirila (teleće sirilo i mikrobno sirilo od Rhizomucor miehei) i starter kulture na senzorska svojstva i slobodne aminokiseline (FAA) koje nastaju tijekom zrenja turskog bijelog sira u salamuri. Koncentracije FAA i senzorska svojstva slični su za sireve proizvedene s obje vrste koagulanta i starter kulture. Aminokiseline Phe, Leu - Ile, Gln, Val, Pro i Ala bile su glavne slobodne aminokiseline (FAA) u bijelim sirevima u salamuri u svim fazama zrenja.

Ključne riječi

bijeli sir u salamuri; sirila; starter kultura; proteoliza

Hrčak ID:

94300

URI

https://hrcak.srce.hr/94300

Datum izdavanja:

21.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.242 *