Stručni rad
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda
Antoinette Kaić-Rak
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb
Katica Antonić-Degač
Sažetak
Zapaža se sve veće zanimanje za fermentirane mliječne proizvode, koji osim vlastite mikroflore sadrže i dodatne kulture raznih vrsta bakterija, npr. Lactobacillus acidophilus, bifidobakterije i si. Razlog tome je njihova važna prehrambeno-biološka vrijednost, obzirom na to da su vrlo dobri izvori mnogih prehrambenih tvari, pogotovo visokovrijednih bjelančevina, Ca, P, Mg, vit. B2, vit. B12 i niacin ekvivalenata. Osim dokazane prehrambeno-biološke vrijednosti navedenih proizvoda, oni mogu imati povoljne zdravstvene učinke kod nekih stanja, npr. intolerancije laktoze, gastro-intestinalnih infekcija, a prema rezultatima nekih istraživanja pokazalo se da bi mogli povoljno djelovati u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti te doprinjeti podizanju imunološke obrane organizma.
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi; jogurt; prehrambena vrijednost jogurta i sira
Hrčak ID:
95015
URI
Datum izdavanja:
15.12.1996.
Posjeta: 2.979 *