Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Hranidba i kakvoća mlijeka

Darko Grbeša orcid id orcid.org/0000-0002-4463-1221 ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 2.190 Kb

str. 119-132

preuzimanja: 3.363

citiraj


Sažetak

U radu su opisani čimbenici koji mogu utjecati na kakvoću mlijeka. Sadržaj voluminozne krme veći od 40 %, te minimalna dužina vlakna 0,6 cm u obroku krava, optimalan omjer acetata (C2) prema propionatima (C3) 2,5-3:1 povoljno utječu na količinu masti u mlijeku. Dodavanjem krepke krme u ad libitum sustavima hranidbe, ili melase u obroku pri pašnoj ishrani i hranidbi silažom trava i leguminoza, uz dobru kakvoću bjelančevina u obroku, moguće je povećati količinu bjelančevina u mlijeku. Vitamin E i selen, vitamin A i ß-karoten u obroku signifikantno utječu na smanjenje broja somatskih stanica u mlijeku. Hranidbom krava 2-4 sata prije ili nakon mužnje krmivima koja mogu negativno utjecati na okus i miris mlijeka indirektno poboljšavamo njegova organoleptička svojstva.

Ključne riječi

krava; hranidba; kakvoća mlijeka

Hrčak ID:

95161

URI

https://hrcak.srce.hr/95161

Datum izdavanja:

7.6.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.426 *