Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske

Jasmina Lukač-Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.738 Kb

str. 7-18

preuzimanja: 993

citiraj


Sažetak

Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.

Ključne riječi

autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike

Hrčak ID:

95796

URI

https://hrcak.srce.hr/95796

Datum izdavanja:

6.1.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.743 *