Izvorni znanstveni članak
Mogućnosti izrade dijetnih topljenih sireva
Bogdan Perko
; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Sažetak
Cilj istraživanja je bio razviti novi dijetni proizvod na osnovu topljenog sira. Uspjelo je izraditi topljeni sir s dijetnim osobinama. Dobiveni proizvod sadrži 10,9 % manje zasićenih masnih kiselina i 10 % više nezasićenih masnih kiselina. Novi proizvod je imao esencijalne linolne masne kiseline 12,43 % ili 7 puta više od prosječnog topljenog sira na tržištu. Dijetni topljeni sir imao je pored odgovarajućeg kemijskog sastava i prijatan okus i teksturu. Dijetni topljeni sir je podesan za dijetnu, dječju i gerontološku ishranu kao i za svakodnevnu zaštitnu prehranu potrošača.
Ključne riječi
sir; dijetni topljeni sir; proizvodnja
Hrčak ID:
95986
URI
Datum izdavanja:
3.4.1985.
Posjeta: 1.262 *