Izvorni znanstveni članak
Utjecaj dimljenja na kemijski sastav, randman i organoleptička svojstva bjelovarskog dimljenog sira "Dimsi"
Antun Kitonić
; "Sirela" Industrija mliječnih proizvoda, V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Sažetak
Pretpostavivši da dimljenje starijeg sira umanjuje randman, a poboljšava kvalitetu, naročito okus i aromu sira u industrijskim je uvjetima postavljen pokus kojim je valjalo provjeriti hipotezu. Pokusni su uzorci sedam proizvodnji podijeljeni u po 4 skupine, od kojih se prva stavljala u dim petog, druga desetog, treća, petnaestog i četvrta skupina dvadesetog dana poslije proizvodnje polutvrdog, punomasnog sira "Dimsi". Analize uzoraka sira provedene su neposredno prije dimljenja i 30 dana poslije proizvodnje sira. Randman sira i organoleptička ocjena uzoraka sira određeni su 30-og dana starosti. Istraživanja su ukazala da su rezultati dimljenja bili najbolji ako je ono započelo između petnaestog i dvadesetog dana poslije proizvodnje uzoraka sira.
Ključne riječi
sir "Dimsi"; sastav; kvaliteta; randman; dimljenje sira
Hrčak ID:
96722
URI
Datum izdavanja:
3.11.1990.
Posjeta: 1.542 *