Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dimljenja na kemijski sastav, randman i organoleptička svojstva bjelovarskog dimljenog sira "Dimsi"

Antun Kitonić ; "Sirela" Industrija mliječnih proizvoda, V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.636 Kb

str. 283-294

preuzimanja: 657

citiraj


Sažetak

Pretpostavivši da dimljenje starijeg sira umanjuje randman, a poboljšava kvalitetu, naročito okus i aromu sira u industrijskim je uvjetima postavljen pokus kojim je valjalo provjeriti hipotezu. Pokusni su uzorci sedam proizvodnji podijeljeni u po 4 skupine, od kojih se prva stavljala u dim petog, druga desetog, treća, petnaestog i četvrta skupina dvadesetog dana poslije proizvodnje polutvrdog, punomasnog sira "Dimsi". Analize uzoraka sira provedene su neposredno prije dimljenja i 30 dana poslije proizvodnje sira. Randman sira i organoleptička ocjena uzoraka sira određeni su 30-og dana starosti. Istraživanja su ukazala da su rezultati dimljenja bili najbolji ako je ono započelo između petnaestog i dvadesetog dana poslije proizvodnje uzoraka sira.

Ključne riječi

sir "Dimsi"; sastav; kvaliteta; randman; dimljenje sira

Hrčak ID:

96722

URI

https://hrcak.srce.hr/96722

Datum izdavanja:

3.11.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.524 *