Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ HIBRIDA UTOVLJENIH PILIĆA NA KLAONIČKE POKAZATELJE I KEMIJSKI SASTAV MESA

Meho Bašić ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Tuzla, BIH
Hava Mahmutović ; Udruženje Bosper, Tuzla, BiH
Ramzija Cvrk ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Tuzla, BIH
Amir Hasić ; Zavod za poljoprivredu TK, Tuzla, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 85 Kb

str. 9-16

preuzimanja: 650

citiraj


Sažetak

Zbog povoljnog kemijskog sastava pilećeg mesa (nizak sadržaja masti a veliki udio visokovrijednih proteina) i zbog njegove pogodnosti za suvremenu prehranu ljudi, na tržištu se sve više traže dijelovi pilećeg trupa. Stoga se naglasak u proizvodnji pilećeg mesa stavlja na kvalitetu i odnos osnovnih dijelova trupa (prsa i file bez kostiju, batak i zabatak). Na području Bosne i Hercegovine za proizvodnju pilećeg mesa koriste se mnogobrojni komercijalni hibridi (brojleri) među kojima su najzastupljeniji Cobb 500, Hybro PG i Ross 308. Svaki od navedenih hibrida ima različite proizvodne performanse. Primarni cilj ovog rada je istraživanje performansi hibrida tovnih pilića (Cobb 500, Hybro PG i Ross 308) pri određenim uvjetima tova, klaoničkih pokazatelja i utvrđivanje kemijskog sastava mesa kao jednog od čimbenika kvalitete pilećeg mesa. U toku istraživanja utvrđeni su sljedeći proizvodni pokazatelji: konverzije hrane, tjelesne mase pokusnih pilića na farmi, kalo transporta, mase nejestivih i jestivih dijelova kamo pripadaju trup i iznutrice, kalo hlađenja, i mase dobivenog ''grill'' mesa. Kemijska analiza pilećeg mesa obuhvatila je određivanje sadržaja suhe tvari, proteina, masti, pepela, i vode na uzorcima bijelog i crvenog mesa sva tri ispitivana hibrida. Svi rezultati dobiveni u toku istraživanja su statistički obrađeni. Statističkom analizom rezultata istraživanja utvrđeno je da hibrid Ross 308 ima povoljnije nutritivne karakteristike, najveći sadržaj proteina (p<0,05), a najmanji sadržaj masti (p<0,05) u odnosu na hibride Cobb 500 i Hybro PG. Kod analize klaoničkih pokazatelja, rezultati su pokazali da Hybro PG ima najveću vrijednost tjelesne mase pred klanje, kao i najveću vrijednost mase ''grill'' mesa.

Ključne riječi

pileće meso; klaonički pokazatelji; kemijski sastav; hibridi utovljenih pilića

Hrčak ID:

96729

URI

https://hrcak.srce.hr/96729

Datum izdavanja:

23.1.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.362 *