Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje kvalitete autohtonog livanjskog sira

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Puni tekst: hrvatski pdf 836 Kb

str. 148-155

preuzimanja: 618

citiraj


Sažetak

U planinskim regijama naše republike značajno mjesto u stočarskoj proizvodnji ima ovci je mlijeko i prerađevine od ovčjeg mlijeka, prvenstveno sirevi. Zadatak naših ispitivanja je bio da izdvojimo najbolje sireve, da izučimo njihovu tehnologiju i da predložimo standardnu, usavršenu tehnologiju. Ova ispitivanja se provode u okviru projekta o brdsko planinskom području BiH. Izučavanja su pošla od ispitivanja ovčjeg mlijeka, autohtone tehnologije i analiza sira, kao i njihovih kvalitetnih vrijednosti, dobivenih u uvjetima sadašnje proizvodnje.

Ključne riječi

sir; livanjski sir; kvaliteta

Hrčak ID:

97201

URI

https://hrcak.srce.hr/97201

Datum izdavanja:

1.7.1974.

Posjeta: 1.043 *