Izvorni znanstveni članak
Izučavanje kvalitete autohtonog livanjskog sira
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić
Sažetak
U planinskim regijama naše republike značajno mjesto u stočarskoj proizvodnji ima ovci je mlijeko i prerađevine od ovčjeg mlijeka, prvenstveno sirevi. Zadatak naših ispitivanja je bio da izdvojimo najbolje sireve, da izučimo njihovu tehnologiju i da predložimo standardnu, usavršenu tehnologiju. Ova ispitivanja se provode u okviru projekta o brdsko planinskom području BiH. Izučavanja su pošla od ispitivanja ovčjeg mlijeka, autohtone tehnologije i analiza sira, kao i njihovih kvalitetnih vrijednosti, dobivenih u uvjetima sadašnje proizvodnje.
Ključne riječi
Hrčak ID:
97201
URI
Datum izdavanja:
1.7.1974.
Posjeta: 1.293 *