Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

KIRURŠKI PRISTUP ATIPIČNIM RANAMA (KLINIČKI PRIMJERI) SUPKUTANA ISHEMIČKA ARTERIOLOSKLEROZA (MARTORELLOV VRIJED, KALCIFILAKSIJA, EUTROFIKACIJA)

TOMISLAV NOVINŠČAK ; Opća bolnica Čakovec, odjel kirurgije, Vaskularni odsjek, Hrvatska
MARINKO FILIPOVIĆ ; Opća bolnica Čakovec, odjel kirurgije, Vaskularni odsjek, Hrvatska
EDITA JOZINOVIĆ ; Opća bolnica Čakovec, odjel kirurgije, Vaskularni odsjek, Hrvatska
MARIJAN ŽVORC ; Opća bolnica Čakovec, odjel kirurgije, Vaskularni odsjek, Hrvatska
MARINA GRADIŠER ; Odjel interne medicine, Endokrinološki odsjek, Čakovec, Hrvatska
SLAVKO GAŠPAROV ; Klinička bolnica „Merkur“, Klinički zavod za patologiju i citologiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 428 Kb

str. 139-145

preuzimanja: 1.189

citiraj


Sažetak

U suvremenoj se kirurgiji liječenje atipičnih rana postavlja kao jedan od najdelikatnijih zahtjeva. Prikazujemo dva recentna klinička slučaja iz naše ustanove kao rijedak primjer vaskularnih atipičnih rana - posljedice akutne supkutane ishemičke rterioloskleroze. S obzirom na iznimno sličnu patofiziološku podlogu, pristup i liječenje
Martorellovog hipertenzivnog vrijeda i kalcifilaksije su slični. Dodatnu težinu bolesti zbog u jednom dijelu vrlo slične kliničke slike drugim atipičnim ranama, daje činjenica da se pogrešnim liječenjem mogu uzrokovati teške lokalne i sistemske infekcije s nerijetko tragičnim ishodima. na temelju tipičnih lokalizacija, nekrotičnih i vrlo bolnih nekroza/eshara, progresivnog deteriorirajućeg tijeka i često sekundarne teške infekcije zajedno s anamnezom dugotrajne hipertenzivne bolesti i dijabetesa – može se pobuditi sumnju na ishemičku supkutanu arteriolosklerozu. Ciljana patohistološka analiza, anamneza, laboratorijske pretrage i lokalni status mandatorni su za pravilno dijagnosticiranje i moguće potpuno izliječenje. osim sistemskog liječenja, agresivan i minuciozan redoviti kirurški debridement, zajedno s terapijom negativnim tlakom i transplantacijom kože omogućuje rapidno zacijeljenje tih atipičnih ulceracija.

Ključne riječi

atipične rane; Martorellov hipertenzijski vrijed; kalcifilaksija; supkutana ishemička arterioloskleroza

Hrčak ID:

98743

URI

https://hrcak.srce.hr/98743

Datum izdavanja:

25.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.589 *