Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ STUPNJA ZRELOSTI I VREMENA BERBE NA KLIJAVOST SJEMENA DUHANA

Jure Beljo ; Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet Mostar
Bojan Livaja ; Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet Mostar
Zrinka Knezović ; Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet Mostar
Adrijana Filipović ; Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet Mostar


Puni tekst: hrvatski pdf 989 Kb

str. 65-72

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Suma temperatura u vrijeme rasta i razvoja najvažniji je činitelj za
dozrijevanje sjemena. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vremena berbe i
stupnja zrelosti na klijavost sjemena duhana. Za provedbu postavljenog cilja
obavljena je u isto vrijeme umjetna oplodnja po 20 – 30 cvjetova na pet
biljaka. Nakon oplodnje sa svake biljke ubrano je po 3 - 5 tobolaca u
sljedećim intervalima: 12 dana, 16 dana, 20 dana i 25 dana nakon
oprašivanja. Prilikom berbe opisani su stupanj zrelosti i boja pokožice
tobolca. Samo su tobolci ubrani u četvrtom roku berbe po vanjskim
obilježjima izgledali zreli, dok su tobolci iz ostala tri roka berbe izgledali
fiziološki nedozreli. Nakon završetka berbe i sušenja izvršeno je ispitivanje
klijavosti. Klijavost sjemena ubranog 12 dana nakon oplodnje iznosila je
69%, a klijavost sjemena ostalih varijanti kretala se od 82% do 91%, što
znači da sjeme po postotku klijavosti spada u prvu klasu komercijalnog
sjemena. Premda je sjeme po vanjskim obilježjima izgledalo nedozrelo imalo
je zadovoljavajuću klijavost. Za razvoj i dozrijevanje sjeme mora akumulirati
određenu sumu toplote, što se predstavlja kao suma toplotnih jedinica. Za
fiziološko dozrijevanje sjemena u ovom radu bilo je dovoljno 300 – 350
toplotnih jedinica i 200 - 250 sunčanih sati. Analiza varijance pokazala je da
je samo klijavost u prvom roku berbe bila statistički značajno slabija od
klijavosti kontrole. Klijavost sjemena ostalih rokova berbe bila je niža od
kontrole, ali razlike nisu bile statistički opravdane.

Ključne riječi

duhan; sjeme; klijavost; energija klijanja; toplotne jedinice

Hrčak ID:

99134

URI

https://hrcak.srce.hr/99134

Datum izdavanja:

24.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.503 *