Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj pravilne primjene sanitacionog postupka na kvalitetu mlijeka

Velimir Jovanović ; Institut za mlekarstvo, Beograd
Peter Kokol


Puni tekst: hrvatski pdf 1.390 Kb

str. 8-17

preuzimanja: 491

citiraj


Sažetak

S obzirom da i pored vidnih rezultata postignutih u poboljšanju kvaliteta sirovine mljekarska industrija u nas još uvijek dobija mlijeko slabijeg bakteriološkog kvaliteta, to su autori postavili sebi zadatak da okvirno utvrde trenutno stanje higijenskih uvjeta u proizvodnji mlijeka i sagledaju mogućnosti za njihovo poboljšanje. Ispitivanja su izvedena na taj način što je praćena kvaliteta mlijeka u uvjetima zatečenog i novouvedenog sanitacionog postupka. Dobijeni rezultati potvrđuju saznanja o rapidnom smanjenju inicijalnog broja mikroorganizama u mlijeku posle pravilne primjene sanitacije odgovarajućim sredstvima. Indeks poboljšanja kvaliteta mlijeka, odnosno smanjenja broja bakterija u mlijeku, kretao se od 3,77 do 44,70 puta, zavisno od stepena kontaminacije u raznim uvjetima proizvodnje. Oscilacije u efektu primjene sanitacije rezultat su i ljudskog faktora, jer su ogledi izvođeni pod normalnim proizvodnim uvjetima.

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka; pravilna primjena sanitacionog postupka

Hrčak ID:

99639

URI

https://hrcak.srce.hr/99639

Datum izdavanja:

4.1.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 938 *