Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima
Gordana Niketić
; PKB OOUR "PKB Standard" Padinska Skela, Beograd
S. Marinković
Sažetak
Kemijski sastav i biološka vrijednost surutke ukazuju da se ona može višestruko koristiti. Međutim, surutka se u našoj zemlji još najčešće suši i koristi za animalnu ishranu. Ova istraživanja su vršena sa ciljem dobijanja osvježavajućih napitaka od surutke. Izvršenim istraživanjima je utvrđeno da termički tretman hitno ne utječe na promjenu fizičko-kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti napitka od surutke. Zatim, da je tehnološki postupak proizvodnje jednostavan i siguran, a provedenim degustacijama je utvrđeno da najbolje karakteristike posjeduje napitak sa dodatkom naranče.
Ključne riječi
surutka; proizvodnja osvježavajućih napitaka; aseptički uvjeti
Hrčak ID:
99682
URI
Datum izdavanja:
2.4.1984.
Posjeta: 1.415 *