Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima

Gordana Niketić ; PKB OOUR "PKB Standard" Padinska Skela, Beograd
S. Marinković


Puni tekst: hrvatski pdf 671 Kb

str. 105-109

preuzimanja: 553

citiraj


Sažetak

Kemijski sastav i biološka vrijednost surutke ukazuju da se ona može višestruko koristiti. Međutim, surutka se u našoj zemlji još najčešće suši i koristi za animalnu ishranu. Ova istraživanja su vršena sa ciljem dobijanja osvježavajućih napitaka od surutke. Izvršenim istraživanjima je utvrđeno da termički tretman hitno ne utječe na promjenu fizičko-kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti napitka od surutke. Zatim, da je tehnološki postupak proizvodnje jednostavan i siguran, a provedenim degustacijama je utvrđeno da najbolje karakteristike posjeduje napitak sa dodatkom naranče.

Ključne riječi

surutka; proizvodnja osvježavajućih napitaka; aseptički uvjeti

Hrčak ID:

99682

URI

https://hrcak.srce.hr/99682

Datum izdavanja:

2.4.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.415 *