Izvorni znanstveni članak
Mogućnost pripreme fermentiranih mliječnih napitaka na bazi UF sirutke
Ljerka Kršev
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik
Sažetak
U ovom radu je ispitana mogućnost pripreme fermentiranih mliječnih napitaka isključivo na bazi UF koncentrata sirutke. Pripremljeni su slijedeći mliječni napici: acidofilno mlijeko, jogurt i kiselo mlijeko. Uzorci pripremljeni na UF koncentriranoj sirutki ocijenjeni su u odnosu na uzorke pripremljene na rekonstituiranom obranom mlijeku u prahu. Dobiveni proizvodi imali su kompaktnu i homogenu strukturu, a njihove organoleptičke osobine bile su vrlo bliske kontrolnim uzorcima. Sadržaj proteina bio je 5,6%, dakle povišen. Razvoj mljekarskih kultura u UF koncentratu sirutke bio je zadovoljavajući.
Ključne riječi
fermentirani mliječni napici; UF sirutke
Hrčak ID:
99928
URI
Datum izdavanja:
1.9.1984.
Posjeta: 1.230 *