Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije

Mihailo Ostojić ; Institut za mlekarstvo, Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 792 Kb

str. 365-370

preuzimanja: 706

citiraj


Sažetak

Punomasno mlijeko je pasterizirano i ohlađeno na 50-55 °C, kada je koncentrirano prosječno četiri puta na modulima za ultrafiltraciju mlijeka sa membranama Romicon 1,4 m2 i Abcor 2,4 m2 korisne površine. Retentat je ohlađen na 30 °C i podsiren uz dodatak bakterija mliječne kiseline Str. lactis, Str. diacetilactis, L. casei, L. bulgaricus i Str. thermophilus. Bijeli meki sir od ultrafiltriranog mlijeka je imao kemijski sastav i dinamiku zrenja u periodu 30-45 dana, kao i tradicionalni sir. Uočeno je veće prisustvo proteina i bolji aminokiselinski sastav. Zreo sir je imao kompaktnu teksturu, bez uobičajenih šupljika mehaničkog ili mikrobiološkog porekla.

Ključne riječi

bijeli meki sir; ultrafiltracija

Hrčak ID:

100264

URI

https://hrcak.srce.hr/100264

Datum izdavanja:

1.12.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.617 *